Hur fungerar vanligt socker kontra dextros till bryggning?
Dextros brukar tjäna som en betydande ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det bästa är att inhämta sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning samt vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks pågå en bestående debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del anser att det enbart är dextros som gäller ifall man vill få till en delikat smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.
Ifall du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara noggrann med renligheten, att hålla stadig temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.
Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med rätt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker och annat spännande.
Vad säger experterna om sockret och smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.
Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt lite olika åsikter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt ger öl som smakar cider medan andra säger att detta är struntprat.
En del menar att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass minimal att det verkligen icke spelar någon roll.
Något man måste komma ihåg är att ölet kan erhålla en viss smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man minsann har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.
Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen mix
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså ej vara smart och substituera med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som icke gör det.
Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod även kommer att influera resultatet. Om du följer ett recept och därpå får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan erhålla samma goda öl återigen. Ifall du mixtrar lite efter känsla så kan det bli svårare att repetera samma lyckade konstellation åter.