Avfukta samt smaksätt med salt som kalciumklorid
Saltet äger flera mycket bra effekter och funktioner. När en båt ska vinterförvaras på land eller ett förråd ska avfuktas kommer saltets avfuktande effekt utnyttjas. När man behöver en bra torrboll så kan man förstås köpa en färdig variant men det finns också många som väljer att fylla på en tom boll med kalciumklorid, eller att helt enkelt göra egna torrbollar genom att använda sig av salt, en hink, och ett durkslag.
Fixa egen torrboll med kalciumklorid för verkningsfull avfuktning
När man bestämmer sig för att göra egna torrbollar för båten eller förråd så är det först och främst viktigt att man skaffar rätt salt. Vanligt vägsalt kommer inte att fungera som en del tror. Vanligt vägsalt består av natriumklorid och det blir inte en bra torrboll.
Vill man ha en effektiv avfuktning är det kalciumklorid eller alternativt magnesiumklorid som gäller. Då man behöver otroligt stark sälta så är det ju också så att man får köpa i större förpackningar, och då är det bra om man kan få ett vettigt pris på saltet. När det är sådana här mängder av saltet som behövs kan det vara svårt att hitta i din lokala butik.
Den hemmagjorda torrbollen kan vara ett tygstycke i vilket man häller i omkring 10 kg salt för att sedan binda ihop till en slags kula som man kan hänga upp. Det kan börja droppa från bollen, så placera gärna en hink under. Ett durkslag placerad inuti en hink är en annan lösning där du kan hälla i saltet.
En del tycker att det är bäst att skapa många torrbollar som placeras på olika platser i utrymmet som ska fuktas av. Det kan vara så att detta ger en effektivare torkning men det beror förstås en hel del på hur utrymmet ser ut och vad man förvarar i det.
Detta om torkning, men kalciumklorid kan också nyttjas som smaksättare.
Det går också bra att använda kalciumklorid som smaksättare men då är det återigen så att man måste välja livsmedelskvalitet.
För att saltet ska vara av livsmedelskvalitet ska det ha beteckningen e509. Detta salt är ett av de saltaste salt som existerar och det har lite olika användningsormåden. Som bryggsalt används det vid ölbryggning.
Att ölet upplevs som saltare efter denna tillsats är naturligt men det ger också ölet en bättre balans och stabilare smakupplevelse tack vara kalciumet. Dessa effekter drar både bryggerierna och hemmabryggare nytta av för att kunna brygga ett öl som smakar bättre.
En bra idé kan vara att kolla online på nätet när man ska köpa kalciumklorid till sin torrbollstillverkning, ölbryggning eller livsmedelshantering. Genom att söka på Internet hittar man förmodligen saltet till de lägsta priserna men med bibehållen bra kvalitet.
Online på nätet kan du hitta saltet med livsmedelskvalitet hos hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se och mer sällan på Tradera.